15.01.2021
Czy warto zmieniać psu źródło białka w diecie?
Aleksandra Prochocka
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Jak często i czy w ogóle powinniśmy zmieniać źródło białka w diecie domowego czworonoga? Sprawdź, dlaczego to takie ważne!
fot. Shutterstock
Wśród wielu psiarzy wciąż panuje przekonanie, że dla psa najzdrowsze są tylko niektóre gatunki mięs. W zależności od teorii za najlepsze uważane jest mięso wołowe, drób, ryby… Czy istnieje jedno, najlepsze źródło białka dla psa i ile gatunków mięsa powinien jeść pies na diecie domowej lub BARF-ie?
Czym jest źródło białka w psiej diecie?
Podstawą diety domowego czworonoga powinny być białko i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Źródłem tych składników są mięso, podroby oraz ryby, a także kości i przeróżne dodatki, na przykład olej z łososia. W psiej diecie znaleźć się może wiele gatunków mięsa – indyk, kurczak, wołowina, dorsz, baranina, kaczka… Każdy z nich różni się nie tylko zawartością tłuszczu, ale także poszczególnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Przykładowo pierś z indyka zawierać będzie znikome ilości tłuszczu, za to dostarczy zwierzakowi tryptofanu, czyli aminokwasu wspierającego pracę układu nerwowego. Tłusta wieprzowina to natomiast doskonałe źródło niezbędnego psom kwasu arachidonowego. Niezastąpionym składnikiem diety każdego psa są także ryby, które wzbogacają jego pokarm o cenne antyoksydanty. Mięsożernym czworonogom należy także podawać różne podroby, które mają wysoką zawartość witamin i składników mineralnych. Nie powinny one jednak stanowić podstawy diety zwierzaka, gdyż o przedawkowanie tych witamin nie jest trudno.
Dlaczego warto zmieniać psu źródło białka?
Ze względu na te różnice w składzie poszczególnych gatunków mięs, podawanie psu tylko jednego źródła białka może doprowadzić do znacznego zubożenia jego diety w niektóre składniki. Karmione dietą domową lub BARF-em czworonogi, które nie mają alergii pokarmowej lub nietolerancji, powinny dostawać w diecie przynajmniej 4-5 różnych gatunków mięsa. Również psy karmione suchą lub mokrą karmą powinny mieć co jakiś czas wprowadzane inne produkty. Zmianę diety warto rozważyć także w przypadku, gdy zwierzak cierpi na problemy skórne i trawienne (biegunki, wymioty, gazy), mogące wynikać z uczulenia na dany rodzaj białka zwierzęcego. Często taka zmiana niemal natychmiast niweluje problem!
Specjalista do spraw żywienia psów, zoopsycholog, wolontariusz w Schronisku na Paluchu. Absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Zwierzętach, SGGW.
Zobacz powiązane artykuły
14.11.2024
Gryzaki dla psa – które są bezpieczne, a jakich należy unikać?
Ten tekst przeczytasz w 9 minut
Poroże jelenia, królicze ucho, a może sarnia noga? Naturalne gryzaki dla psa robią ostatnio furorę i coraz częściej podajemy je naszym pupilom. Ale czy to na pewno dobrze? Które gryzaki wybierać? Ja łączyć ich podawanie z podstawowym żywieniem? I jak to jest z tymi zębami – czy gryzaki naprawdę je czyszczą? Na te pytania odpowiada specjalistka żywienia psów i kotów Karolina Hołda!
undefined
07.11.2024
Jak pomóc zwierzętom przetrwać zimę?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Zimą, być może ze względu na święta, często odczuwamy chęć pomagania. Mroźne dni dają się we znaki bezdomnym psom - ale nie tylko im. Jak możesz pomóc zwierzętom zimą?
undefined
16.10.2024
Ludzkie choroby, na które chorują też psy
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Wbrew pozorom organizm psa jest bardzo podobny do naszego. Z tego względu typowe, ludzkie choroby można spotkać także u psów!
undefined