01.02.2023
Alergia na kurczaka – czy dotyczy każdego psa?
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Alergie na drób się zdarzają, czy są jednak one tak częste? Czy mięso z kurczaka jest silnym alergenem?
fot. Shutterstock
Wielu opiekunów odmawia wypróbowania karmy lub smakołyków zawierających mięso kurczaka od razu tłumacząc się wypowiedzią, że ich ulubieniec ma niestety objawy alergii pokarmowej po spożyciu tego rodzaju mięsa. Ta opinia pokutująca w naszym społeczeństwie od lat jest efektem złego postrzegania kurczaka.
Alergia pokarmowa na kurczaka – częstą przyczyną reakcji uczuleniowych?
Najważniejsze jest to, że drób wśród listy alergenów wcale nie figuruje na najwyższym miejscu. Pozycje wyższe zajmują zboża, produkty mleczne oraz wołowinę, która odpowiada za blisko połowę przypadków nadwrażliwości i problemów w obrębie układu pokarmowego. Najczęściej opiekunowie skarżą się na uporczywy świąd i wymioty, a także biegunki.
Według statystyk blisko 10-15% zdiagnozowanych alergii pokarmowych jest powodowanych przez kurczaka. Bardzo ważne jest tutaj postawienie nacisku na kwestię diagnozy, gdyż często definiowane, niepokojące objawy są spowodowane niekoniecznie spożytym pokarmem, a innymi schorzeniami.
Karma z kurczakiem a inne mięsa
Kiedyś mięso z kurczaka było niemalże w każdej karmie oferowanej psu. Zwiększało to widoczność alergii, ale także wynikało z dużej ilości białek drobiowych. Wraz z rozwojem rynku zoologicznego, dołączyły również białka zwierzęce innego pochodzenia, które jednocześnie zmniejszyły odsetek alergii pokarmowych powodowanych przez kurczaka.
Pojawienie się w karmach wołowiny, ryby, jagnięciny i innych, coraz bardziej egzotycznych mięs sprawiło, że opiekunowie pozyskali wiele rozmaitych możliwości żywienia swojego czworonoga. Część posiłków opatrzona napisem "dla wrażliwych psów" została pozbawiona dodatku kurczaka, deklasując jego mięso już na samym początku.
Antybiotyki i hormony wzrostu w mięsie kurczaka?
Od 1 stycznia 2006 r. Unia Europejska wydała zakaz stosowania w paszach dla zwierząt konsumpcyjnych antybiotykowych stymulatorów wzrostu. W związku z tym od tego roku antybiotyki są stosowane wyłącznie do leczenia chorych zwierząt, a cały proces nadzorują instytucje państwowe (Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Weterynaryjna).
Cały czas próbki pasz, wody oraz mięsa są badane i sprawdzane, czy nie ma w nich pozostałości żadnych leków. Jeśli zwierzęta przyjmowały jakiekolwiek medykamenty, obowiązuje je specjalny okres karencji leku, czyli czas, który należy odczekać, zanim pozyska się od zwierząt produkty lub tkanki.
Czy warto podawać kurczaka?
Łatwostrawne mięso z kurczaka ma wysoką wartość biologiczną. Jest także bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega, składniki mineralne i witaminy. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz B12, które pomagają wraz z żelazem dbać o układ krwionośny psa. Tuż obok tej grupy, ważne są także witaminy A, D i E, a także tauryna.
Kurczak, podobnie jak inne gatunki mięsa drobiowego, uważane są za źródła dietetycznego białka, ponieważ mają stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu. Warto mieć to na uwadze, jeśli jest się opiekunem psa z problemami związanymi z nadmierną liczbą kilogramów. Rodzaj mięsa może mieć duży wpływ na jego dietę. Nie należy także zapominać, że to łatwo przyswajalne i smaczne mięso, które może być serwowane psom na różnych etapach życia.
Smakołyki Brit Meaty Jerky
Warto spróbować rozmaitych smakołyków z serii Brit Meaty Jerky, które w swoim składzie mają aż 85% zawartości mięsa, a dzięki poddaniu powolnemu suszeniu w niskiej temperaturze, zachowują swój apetyczny smak. Wszystkie rodzaje posiadają mięsa tylko z certyfikowanych, europejskich gospodarstw rolnych.
Przysmaki są dostępne w formie batonów, monetek i filetów o miękkiej fakturze, co pozwala na ich swobodne dzielenie na mniejsze kawałki. Znakomity i wyrazisty aromat sprawia, że są chętnie spożywane przez zwierzęta podczas sesji treningowych. W swoich składach nie zawierają zbóż, GMO, barwników, ani cukrów.
A co z podrobami?
Mięso nie musi być tylko mięsem mięśniowym, poza tym według ustawowej definicji można do niego zaliczyć także różne narządy: mózg, płuca, nerki, czy wątróbkę. Podroby stanowią doskonałe źródło najważniejszych składników odżywczych. Obawy związane z zatruciami metalami ciężkimi lub toksynami są także bezzasadne, bo chów i hodowla zwierząt są prowadzone w taki sposób, że ryzyko właściwie nie istnieje.
Spróbować czy nie?
Każde zwierzę jest inne i bardzo ciężko jest stworzyć pomysł jadłospisu, który odpowiadałby potrzebom różnych szczeniąt, czy dorosłych psów. Kurczak to dobry jakościowo składnik diety, więc jeśli dany pupil nie ma stwierdzonej nadwrażliwości, to nie należy go eliminować, ponieważ ze względu na jego bogactwo wartości, stanowi doskonałe rozwiązanie żywieniowe.
Artykuł sponsorowany
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.
Zobacz powiązane artykuły
21.04.2025
Jak urozmaicić dietę psa?
Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Rano sucha karma, wieczorem sucha karma… Ile można jeść to samo? Sprawdź, jak urozmaicić dietę psa w bezpieczny i zdrowy sposób!
undefined
20.04.2025
Suplementy wapniowe dla psa. Kiedy podawać psu wapń?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Czy suplementy wapniowe to obowiązkowy składnik każdego psiego posiłku? Sprawdź, kiedy podawać psu wapń, a kiedy jest to niewskazane!
undefined
18.04.2025
Czy pies może jeść kości? Sprawdź, jakie kości dla psa będą najbezpieczniejsze!
Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Każde dziecko wie, że psy gryzą kości. Ale czy to jest dla nich zdrowe i bezpieczne? Czy kość dla psa jest dobrym i bezpiecznym przysmakiem?
undefined