24.02.2020
7 rzeczy, które warto wiedzieć o rybach dla psa
Aleksandra Więcławska
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Ryby dla psa? Jak najbardziej! Psy zwykle lubią ryby – trzeba tylko wiedzieć, które im podawać!
fot. Shutterstock
Zastanawiasz się nad wzbogaceniem psiej diety o ryby? Nie wiesz jednak, które podawać? Podpowiadamy, które ryby dla psa są najlepsze!
1. Dlaczego warto?
Ryba to cenny pokarm dla psa – przede wszystkim jako źródło wartościowego białka. Wiedzą o tym zwłaszcza właściciele czworonożnych alergików, którzy sięgają po rybę jak po ratunek. Jednak wszystkie psy skorzystają z takich składników, jak: wapń, witamina D, magnez, selen, jod czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Szczególnie te ostatnie dobrze wpływają na odporność i układ nerwowy psa.
2. Gotowe karmy z rybą
Na rynku znajdziemy sporo suchych i mokrych zbilansowanych karm z rybą. Mnóstwo niejadków je uwielbia, ale są też psy, które odrzuca już sam zapach ryby. Jeśli karmą z rybą chcemy żywić alergika, dokładnie zwróćmy uwagę na skład, czy poza rybą nie ma w nim np. tłuszczu z kurczaka, który może uczulać.
3. Tylko świeża, nigdy mrożona
Ryba podawana psu powinna być świeża. Wydaje się to oczywiste, ale musimy dodać, że chodzi tu też o to, by była to ryba niemrożona. Po rozmrożeniu ryba może być skażona bakteriami. Na wszelki wypadek warto ją też ugotować, by pies się nie zatruł. Dlatego ugotowany filet (bez ości) będzie najlepszy.
4. Dodatek czy podstawa
Jeśli nie ma takiej potrzeby (ze względu na alergię), raczej nie poleca się opierania psiej diety wyłącznie na rybach. Jednak na pewno warto wykorzystywać smakołyki z rybą (czy nawet suszone ryby) podczas szkolenia, bo psy za tym szaleją, a jest to bardzo zdrowe!
5. Te ryby można podawać
Dla psa wybierajmy przede wszystkim tłuste ryby morskie, które mają w sobie dużo cennych kwasów omega-3. Bezpieczne są: łosoś, pstrąg, morszczuk, szczupak, flądra, dorsz, sola czy węgorz. Te gatunki ryb zwykle są dodawane do karm.
6. Tych ryb lepiej nie podawać
Jeśli chcemy podawać surową rybę, musimy uważać na gatunki, które zawierają tiaminazę (enzym rozkładający witaminę B1). Na surowo nie podawajmy: śledzia, mintaja, makreli, karpia, leszcza, sandacza i szprotek.
7. Alergia u psa na ryby
Choć ryby często poleca się czworonożnym alergikom, i na to źródło białka niektóre zwierzaki są uczulone. Warto to wiedzieć, wybierając karmę hipoalergiczną – bo może się okazać, że to rybny składnik tej wydawałoby się bezpiecznej karmy uczula. Wtedy najlepiej wprowadzić dietę eliminacyjną, konsultując ją z lekarzem weterynarii.
Certyfikowana trenerka psów (kurs ukończony w Centrum Kynologicznym Canid). Ukończyła też liczne kursy i uczestniczyła w kilkunastu seminariach z zakresu zachowania, żywienia i opieki nad psami.
Zobacz powiązane artykuły
14.11.2024
Gryzaki dla psa – które są bezpieczne, a jakich należy unikać?
Ten tekst przeczytasz w 9 minut
Poroże jelenia, królicze ucho, a może sarnia noga? Naturalne gryzaki dla psa robią ostatnio furorę i coraz częściej podajemy je naszym pupilom. Ale czy to na pewno dobrze? Które gryzaki wybierać? Ja łączyć ich podawanie z podstawowym żywieniem? I jak to jest z tymi zębami – czy gryzaki naprawdę je czyszczą? Na te pytania odpowiada specjalistka żywienia psów i kotów Karolina Hołda!
undefined
07.11.2024
Jak pomóc zwierzętom przetrwać zimę?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Zimą, być może ze względu na święta, często odczuwamy chęć pomagania. Mroźne dni dają się we znaki bezdomnym psom - ale nie tylko im. Jak możesz pomóc zwierzętom zimą?
undefined
16.10.2024
Ludzkie choroby, na które chorują też psy
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Wbrew pozorom organizm psa jest bardzo podobny do naszego. Z tego względu typowe, ludzkie choroby można spotkać także u psów!
undefined